DOBRODOŠLI NA WEB STRANICE TRGOVINE ASTRONOMSKOM OPREMOM

NAVIGACIJA
NASLOVNA
NA LAGERU
NARUČITE
AKCIJA
RABLJENA OPREMA
RAZNO
LINKOVI
NOVOSTI
KONTAKT

shorter.gif (53 bytes)

pixel.gif (43 bytes)
FAQ

PITANJE
Kako je najbolje početi se baviti astronomijom?

ODGOVOR
Pa mislim da su knjige još uvijek najbolje sredstvo za učenje: npr. Astronomija, vodič po noćnom nebu (Dušević&Kršovnik, 2003). I druge, naravno. Zatim instrumenti: dalekozor pa teleskop. Dakle dalekozorom (najbolje 10x50), upoznajte nebo (zviježđa, sjajnije zvijezde i razne objekte) da ne lutate kada nabavite teleskop.

Pogledajte i: http://www.astro.hr/ucionica/ostalo/faq/

Nabava teleskopa: nikako u robnim kućama, s povećanjima od 576x!

Najbolji početnički teleskopi su:

1. Reflektor 100 - 150 mm na dobson ili EQ montaži ili

2. Refraktor 80 - 100 mm na EQ ili AZ montaži.

Manji teleskopi od ovih često dovode do razočarenja. Ako u vašem mjestu postoji Astronomsko društvo obavezno se uključite! Posjetite slijedeću web stranicu: http://www.scopemaking.com/hrv/prviscope.htm  gdje možete saznati na što treba obratiti pažnju kod kupnje.

PITANJE
Mogu li platiti u ratama teleskop koji bih naručio?

ODGOVOR
Da. Uplata se može podijeliti u toliko rata koliko se mjeseci čeka (obično 1-3).
PITANJE
Kad odaberem teleskop koji želim, što dalje?

ODGOVOR
Pošaljemo ponudu (na fax, e-mail ili kućnu adresu) na osnovu koje se uplati na žiro račun OI Optimusa. Nakon toga se pričeka dogovoreno vrijeme a kada naručeno stigne, obavijestimo vas i dogovorimo se o terminu i načinu slanja. Obično City Expressom ili HP Ekspresom.
PITANJE
Kakva je optička kvaliteta vaših teleskopa?

ODGOVOR
Svi teleskopi u ponudi su astronomski instrumenti. Nisu igračke! Optička kvaliteta svih instrumenata je vrlo dobra za recimo TS, Celestron ili Meade a odlična za Televue, Pentax i Vixen.
PITANJE
Najviše me zanimaju planeti. Koji bih teleskop trebao kupiti?
ODGOVOR
Najbolje neki Maksutov ili refraktor od najmanje 80 mm promjera objektiva a fokusa što dužeg. Nisu loši ni Newtonovi reflektori s tim da bi trebali imati što duži fokus i što manje sekundarno ogledalo. Tu su i apokromati koji slove za najkvalitetnije teleskope. No imaju i svoju cijenu.
PITANJE
S kojim povećanjem se promatraju planeti?

ODGOVOR
Ovisno o teleskopu a više o vremenu tj. stabilnosti atmosfere: za Jupiter i Saturn je dovoljno da ih uočite da su planeti a ne zvijezde 20-30x povećanja. Pojedinosti na njima se zamjećuju na većim povećanjima pa je uobičajeno da se koriste povećanja od 100 do 150x. Za Mars su poželjna maksimalna povećanja koja može dati teleskop, u ovisnosti o stabilnosti atmosfere. Npr. za polarne kape na Marsu morate imati povećanje od preko 150x i Mars oko datuma njegove opozicije! Uran i Neptun se prepoznaju da su planeti sa povećanjima od preko 100x, a i u najvećim teleskopima su diskovi bez detalja. Venera je često dobro vidljiva u dalekozorima ili malim teleskopima s povećanjima od 8 do 50 puta. Merkur je uvijek u blizini Sunca tj. nisko iznad horizonta pa ni sa kojim teleskopom niti povećanjem nema detalja, već samo naziremo u kojoj je fazi. Mjesec je zanimljiv u svim teleskopima.
PITANJE
Koje povećanje ima teleskop koji naručujem?

ODGOVOR
Povećanje izračunajte sami: podijelite fokus objektiva sa fokusom okulara i dobiti ćete povećanje teleskopa. Promijenite li okular promijenit ćete i povećanje. Ne znate li fokus okulara napravite slijedeće: usmjerite teleskop u svijetlu pozadinu i izmjerite promjer svijetlog kružića svjetlosti u okularu (izlazne pupile tj. slike objektiva). Podijelite promjer objektiva sa izmjerenim promjerom i dobiti ćete povećanje teleskopa. Iz njega možete izračunati fokus okulara. Dakle povećanje možete mijenjati s okularima! Raspon povećanja bi trebao biti podešen po promjeru izlazne pupile koja ne bi smjela prijeći 7 mm, koliki je maksimalni promjer zjenice oka. Minimalni promjer pupile ovisno o kvaliteti teleskopa bi trebao biti oko 0,5 mm. Ili jednostavnije: maksimalno povećanje bi trebalo biti dvostruko veće od promjera objektiva izraženog u mm. Minimalno: promjer objektiva u mm podijelite sa 7 (ako već imate koju godinu onda sa 6 pa i 5). Osim kvalitete teleskopa stabilnost atmosfere igra veliku ulogu u tome koja povećanja možete koristiti. Npr. kada je noć burna, poslije kiše, vidljivost je dobra i atmosfera prozračna, ali nije stabilna. Tu noć promatrajte magline i zvjezdane skupove. Za planete je najbolja noć bez bure, čak i sa malo sumaglice jer kada promatramo planete kretanje zračnih masa mora biti minimalno. Kažemo da je slika bez turbulencije!
PITANJE
Kako ću izračunati vidno polje mog teleskopa sa okularom kojeg mislim kupiti?

ODGOVOR
Na slijedeći način: podijelite prividno vidno polje okulara sa povećanjem koje daje, npr: imate teleskop fokusa 1000 mm, kupili bi Vixen okular LVW od 22 mm i pitate se koliko vidno polje ćete imati. LVW okulari imaju vidno polje od 65°. Povećanje na vašem teleskopu će biti: 1000/22=45,5x, a vidno polje: 65°/45,5=1,43°. Dakle gotovo tri promjera Mjeseca. A s okularom s klasičnih 50° vidnog polja imat ćete 1,1°, dakle nešto malo više od dva promjera Mjeseca!
PITANJE
Zašto su neki okulari toliko skupi?

ODGOVOR
Pa valjda zato što su dobri! No to ne znači da su dobri za vaš teleskop. Npr: Nagler 22 mm nikako ne kupovati za dobsone f/4. Morat ćete dati još dosta novca za korektor kome. Ali zato je Nagler 22 savršen za kratke refraktorske i/ili katadioptričke teleskope. Prije no što se odlučite za kupovinu okulara pošaljite nam e-mail ili nazovite i dobit ćete iskren odgovor.
PITANJE
Da li su barlow leće i Powermate-i korisne stvari?

ODGOVOR
Itekako! To su stvarčice kojima dobijete veća povećanja zbog toga što produžuju fokus vašeg teleskopa a time i povećanja. Barlow može imati dvije leće (negativni akromat) ili tri leće (negativni apokromat). Taj sa tri leće je APO ili deluxe i kvalitetniji je. Također barlow može biti 1,5x, 1,8x, 2x, 3x...To je broj za koliko puta produžuje fokus teleskopa. Koristi se tako da se umetne u fokuser kao okular a u njega se umeću okulari.

Powermate je sustav od 4 leće koji produžuje fokus vašeg teleskopa 2, 2.5, 4 ili 5 puta. S takvim faktorom lako je doći do povećanja od nekoliko stotina puta pa i do 1000x (naravno da su takva povećanja najčešće nekorisna, jer stabilnost atmosfere određuje maksimalno upotrebljivo povećanje!). Izuzetne su kvalitete pa se naročito koriste kod snimanja planeta. Za promatranje su barlow leće i Powermate-i izuzetno korisni jer dobijete velika povećanja a svojstva okulara vam ostanu ista ("eye reliefe", vidno polje... pa je "udobnost" promatranja maximalna.
PITANJE
Najviše me zanimaju magline i galaksije. Koji mi teleskop preporučujete?

ODGOVOR
Newtonov reflektor na Dobson ili EQ montaži, što većeg promjera i tamno nebo!
PITANJE
Imam teleskop reflektor 200 mm promjera i fokusa 1000 mm. Nisam zadovoljan slikom. Mislim da su mi zvijezde prekrupne i nisu simetrične. Što da radim?

PITANJE
Ako je teleskop proizvod pouzdane firme pretpostavimo da su zrcala kvalitetno izbrušena a okulari pouzdani, tada jedino preostaje kolimacija. To je postupak kojim dovodite u optičku os sve optičke elemente vašeg teleskopa. Krenite od fokusera: budite sigurni da je fokuser okomit na cijev i točno iznad sekundarnog ogledala. Zatim sekundar: prekrijte primarno ogledalo i postavite sekundarno na njegovom nosaču, tako da ga vidite kružnog u fokuseru bez okulara. Sa tri vijka na sekundaru zatim postavite sliku primarnog da se vidi u njemu sa jednakim razmakom od njegovih krajeva. Tek tada primarno: pomoću tri vijka na ćeliji primarnog dovedemo u centar sve odraze koje vidimo kroz fokuser (bez okulara). Postoje i razna pomagala: cijev s rupom u sredini, cijev s nitnim križem, chesire okular, laserski kolimator...Izuzetno je korisno crnom točkom označiti centar primarnog ogledala. Kada ste najbolje moguće sve slike koje vidite u fokuseru (bez okulara) doveli u centar, predstoji i konačno kolimiranje u stvarnosti tj. star test. Usmjerite teleskop prema Sjevernjači (jer je skoro nepomična), stavite okular da imate povećanje od oko 200 puta i defokusirajte sliku zvijezde. Neka zvijezda bude uvijek u sredini vidnog polja. Defokusirana slika zvijezde je više ili manje eliptični krug svjetlosti koji čine koncentrični difrakcioni prstenovi sa "rupom" u sredini ili blizu sredine. Dovedite "rupu" u sredinu kruga i eliminirajte elipsasti oblik defokusirane zvijezde pomicanjem samo vijaka na ćeliji primarnog ogledala. Nakon svakog pomicanja vratite sliku u centar vidnog polja i provjerite da li je eliptičnost difrkcionih prstenova manja i položaj "rupe" da li je u sredini. Kada slika zvijezde bude skup pravilnih kružnica a rupa u sredini kolimacija je gotova. Vi ste u stvari pronašli mjesto u slici koje stvara ogledalo koje je promjera par mm a u kojem je slika najbolja (s najmanje kome i sferne aberacije). Proučite malo kakvog je oblika okrugla slika defokusirane zvijezde: mora biti savrseno okrugla a difrakcijski prstenovi koncentrični i jednoliko raspoređeni. Što sličniji prije i poslije fokusa.
PITANJE
Želio bih teleskop s kojim bih gledao zemaljske objekte ali da mogu vidjeti i Mjesec i planete!

ODGOVOR
Uzmite Celestron Fieldscope 80 ili 100 mm ili TS-a sa zoom okularom (20-60x). Ili Vixenovu Geomu. Ili klasične refraktore 80/800, 100/600 na AZ montaži
PITANJE
Zanima me fotografiranje neba, imam klasični fotoaparat i ne baš previše novca. Što da radim.

ODGOVOR
Napravi Barndoor montažu ili kupi najjeftiniji teleskop sa EQ montažom i montiraj fotoaparat paralelno na teleskop. Na fotoaparat možeš staviti i teleobjektiv. Uzmi najosjetljiviji film kojeg pronađeš i odi izvan grada. Kroz teleskop možeš snimati samo Mjesec i Sunce s filterom.
PITANJE
Zanima me fotografiranje planeta i imam teleskop dobson 6" i klasični fotoaparat. Kako da slikam planete?

ODGOVOR
S tim fotoaparatom skoro nikako. Nabavi web kameru npr. Philips ToUcam 840 k i uštekaj je u fokuser. Želiš li snimati sa klasičnim fotoaparatom nabavi samo ekvatorijalnu montažu na koju ćeš montirati optičku cijev tvog dobsona. Sliku planeta možes dobiti uz korištenje najosjetljivijih filmova.
PITANJE
Imam SLR digitalac i želim najkvalitetniju opremu za snimanje. Koji teleskop i montažu mi preporučujete?

ODGOVOR
Montažu Vixen GP sa motorima ili Losmandy GM-8. Od teleskopa bilo koji TeleVue, Pentax ili Vixen ED optičku cijev (može i jedan dobar teleobjektiv 100 - 200 mm npr.).
PITANJE
Kako promatrati Sunce?

ODGOVOR
NIKAD ne promatrajte Sunce kroz teleskop bez odgovarajuće zaštite. Pogledom kroz teleskop u Sunce gubite vid TRENUTNO, POTPUNO I NEPOVRATNO!

Sunce se sigurno promatra samo na dva načina: projekcijom slike na zaslon ili uz pomoć filtera Mylara ili Astro Solar (Baader Planetarium). To su folije koje se postavljanju ispred objektiva a propuštaju 0,001% svjetlosti. Ne koristite nikakve okularne filtere jer nisu pouzdani i često nisu od optički ravnog stakla! Kao ni zaštitna stakla za varenje.
PITANJE
Naše astronomsko društvo želi ozbiljan teleskop s kojim bi htjeli snimati i promatrati, a možda i izvoditi neke znanstvene radove. Koji nam teleskop preporučate?

ODGOVOR
Bilo koji teleskop Celestron iz serije CGE, po mogućnosti 1400 XLT. Promjera gotovo 360 mm i poznatih optičkih kvaliteta može zadovoljiti i najzahtjevnije astronome amatere. Želite li maksimalno iskoristiti mogućnosti CGE montaže i Celestronove optike treba razmisliti o nabavi Kita Fastar s kojim možete snimati uz F/2! Fastar kit postoji za C8, C11 i C14 optičke cijevi! Montaža CGE je jedna od najpreciznijih i najstabilnijih. Poželjno je takav teleskop i montažu montirati na stup koji treba izvesti tako da garantira dodatnu stabilnost.

OI Optimus: Rijeka, Dubrovačka 2, mob: 091 535 9918

Sva prava zadržana © OI Optimus 2005.
Optimizirano za Internet Explorer 5x i više na rezoluciji 1024x768 pixela.